Home ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У БОСИЛЕГРАДУ

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У БОСИЛЕГРАДУ

Sv.Sava

Растко Немањић, Свети Сава, син Стефана Немање, великог жупана српског, рођен је 1169. године. Док је био још сасвим млад тежио је духовном животу због чега је одбегао у Свету Гору и замонашио се, а потом прешао цео подвижнички устав. Следећи пример свога сина, Стефан Немања отишао је такође на Свету Гору, ту се замонашио и упокојио се као монах Симеон.

Сава је издејствовао код цара и патријарха независност српске цркве и постао први Архиепископ српски. Заједно са својим оцем подигао је манастир Хиландар, а потом и друге манастире, цркве и школе по целој Србији. Мирио је своју браћу завађену око власти, мирио Србе са њиховим суседима. Стварајући српску цркву стварао је тиме и српску државу, културу,школство. Уносио је мир међу балканске народе због чега су га сви они волели и поштoвали, а српском народу је дао хришћански дух који живи у њему до данашњега дана.

Свети Сава упокојиосе у Трнову на Богојављење 1236. године. Краљ Владислав пренео је његово тело у манастир Милешеву. После 359 година, силни Синан-паша спалио је светитељеве мошти на Врачару, али је светосавски дух од тада још јаче заживео у народу.

Наша Света Црква је поводом Светог Саве организовала низ културних ,спортских и других активности уз сарадњу и помоћ свих друштвених субјеката,али пре свега у сарадњи са Основном Школом “Георги Димитров” под рукјоводством директора школе г-дина Методија Чипева и Босилеградске Гимназије под руководством директора Антона Тончева.Поред професора Верске наставе учествовали су и професори Грађанског васпитања и ученици који похађају Грађанско васпитање и на овој сарадњи им се срдачно захваљујемо.

Посебно се радујемо што смо једно преподне провели и са децом који иду у дечјем и остварили тај први контакт и договорили даљу сарадњу. Поред ликовних и рецитаторских секција ове године се у обележавању Светог Саве укључило и СД”Младост” које је организовалу турнир у шаху за ученике и професоре. На сам дан Светог Саве служена је Света литургија у Храму Рођења Пресвете Богородице у Босилеграду,који је био изпуњен ученицима,око 10.00 часова резани су славски колачи,а у 10.30 часова је одржана Свечана Академија у Дому Културе Босилеград,на самој академији поред осталих учесника беседио је и отац Зоран Стојанов.

У Основној Школи славски колач је резан у 11.30 часова,а у Босилеградској Гимназији у 12.00 часова. Увече у 18.00 часова билаје и Свечана Академија и у селу Божица,а после тога је резан славски колач и продужена сеоска слава и народно весеље у присуству председника општине Сурдулица г-дина Новице Тончева. Општина Босилеград је пример да су светитељи наши живели да нас поучавају и зближавају,а не да нас деле,тако и ова прослава Светога Саве у Босилеграду је још један искорак наше Свете Цркве испред тренутног времена и пример да се Свете Јеванђеље неможе делити.

Слике можете погледати у нашој галерији ОВДЕ.