Home Празник Силаска Духа Светог на апостоле у босилеградској Саборној цркви Рођења Пресвете Богородице

Празник Силаска Духа Светог на апостоле у босилеградској Саборној цркви Рођења Пресвете Богородице

pedesetnica

У недељу, 31. маја 2015. године, житељи богоспасаване општине Босилеград, торжествено су прославили празник Силаска Духа Светог на апостоле.

Свету Литургију служио је пречасни протонамесник Зоран Стојанов,старешина храма у присуство великог броја верника који су уједно донели и своје славске колаче.

Бираним и поучним речима, после Свете Литургије протонамрсник Зоран Стојанов говорио је о празнику али и о великим искушењима дањашњег друштва широм света:

„ … данас целокупно друштво пролази кроз тешка искушења,искушења у којима пре свега страда човек,целокупно његово стваралаштво , природа и све што нас окружује.У саопштењу Светог Архијерејско Сабора између осталог констатује се и изражава забринутос због кризе породице, то је велики проблем, справом Архијереји истичу овај проблем,угрожена је основна челија друштва,стуб сваког друштва и свега у њему.Црква је та која нам даје могућност да се исправимо,да се сјединимо са Богом,да се покајемо.Шта нам је потребно?! Неколико минута да прочитамо десет Божјих заповести и пар минута да размислимо дали наши животи иду у оквиру пута које нам трасирају десет Божјих заповести.Нека нам Господ, подари снаге и мудрости,нека нас Дух Свети оснажи да издржимо и одолимо свим искушењима 21-века,за који многи кажу да је савремено доба,а ја ћу ипак да кажем да је сам почетак 21-вог века време духовне слабости,време моралног пропадања, време великих и тешких искушења…..“

У току целог дана протонамесник Зоран Стојанов био је са верним народом,а у 18.00 часова резао је славски колач у ПС Босилеград.

DSCF7951

DSCF7953

DSCF7954

DSCF7956

DSCF7958

DSCF7960

DSCF7964

DSCF7965