Home У Босилеграду молитвено прослављен празник Силаска Светог Духа на апостоле

У Босилеграду молитвено прослављен празник Силаска Светог Духа на апостоле

phoca thumb l 20180527 065223 (Small)

Празник Силаска Светог Духа на апостоле – Тројице, у недељу Педесетнице 27. маја 2018. године, молитвено је прослављен у Саборној цркви у Босилеграду.

Свету Литургију служио  је старешина храма протонамесник Зоран Стојанов , а за певницом су помагала деца верске наставе и попадија Љубица Стојанов.

Велики број верника, који су дошли из разних крајева Краишта ( Лисина, Љубата, Божица…) присуствовали су  евхаристијском сабрању.

Након прочитаног Светог Јеванђеља, сабранима је беседио о. Зоран Стојанов који је подсетио на риечи Јеванђеља да у народу због Господа Исуса Христа постоји подела, јер су једни сумњали да је Исус Христос заправо Господ Бог наш, а други су веровали да је Он сам Господ.

– Тако и данас,у овом тренутку, у овој секунди, многи одпали од бога, од Бога и народа свога, врте својим главама неверно и поново постављају, по ко зна који пут, једно те исто питање : Дали Бог постоји?  Ко је тај Бог? Ја данас питам: У шта, у кога верују одпадници од Вере праве? У шта верују они који себе називају називају атеисти? Да ли верују у дела Божја, оно што видесмо и опипасмо рукама својим или верују  себи, своме разуму, религијама и боговима које сами себи осмислише, идолима, партијама које деле људе, у челнике који заузимају место Бога, да им се дивимо и да им се клањамо и да препустимо животе у њихове руке?! Господ каже ”Ви сте светлост, који прими ту светлост има живот вечни.” Та светлост је благодат Светог Духа, који обитава у нама, међу нама , само је потребно да отворимо наша срца и да Га препознамо и да препознамо дела Његова. Нема Цркве без Литургијске заједнице, без Светих тајни, неверни имају само зграде поред којих могу да се сликају и да их користе само за самопромоцију. Ви који сте се данас сабрали у овом Светом храму, Ви који се данас помолисте  свако за себе и неког свог на овој Светој Литургији, Ви бриге немате,Ви сте примили светлост Духа Светога,примили сте живот вечни. – казао је отац Зоран Стојанов.

 

Беседа о. Зорана Стојанова на празник Свете Тројице након Јеванђеља на Светој Литурији у Саборном Храму у Босилеграду.

Потом је  одслужена Вечерња служба са кољенопреклоним молитвама и призивом Светог Духа, а верни народ је по древном православном обичају плео венце од свеже покошене траве.