Home ТЕОДОРОВА СУБОТА У БОСИЛЕГРАДУ

ТЕОДОРОВА СУБОТА У БОСИЛЕГРАДУ

phoca thumb l DSCF7323

На Теодорову суботу у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Босилеграду, Свету службу Божју,Свету Литургију, служио је старешина храма, пречасни протонамесник Зоран Стојанов.

Сабраним верницима, који су у великом броју приступили Светом причешћу, пригодном беседом обратио се отац Зоран Стојанов:

„Народе верни,народе Божји, драги моји парохијани, данас се саћамо Светог Теодора Тирона,мученика Божјег, који је живео у време злогласног цара Јулијана Отступника.

Овај злогласни цар прогонио је хришћане и терао народ Божји да се клања лажним идолима и наредио да се идолском крвљу закланих животиња покропи сва храна на пијацама и трговима Цариграда како би се хришћани оскрнавили.

Теодор Тирон поучен силом Духа Светога обавестио је верни народ да не једе храну са пијаца и тргова него да кувају жито у својим домовима и да једу жито са медом како се неби оскрнавили.

Управо зато, ми данас као успомену на тај дан осветисмо ово жито и прослављамо угодника Божјег Теодора Тирона.

Свима који сте данас приступили Светом причешћу нека је на спсење и на радост, збијајте своје редове и пазите своје породице, тешка су времена данашња,имамо велики број примера за то: страдање нашег народа на распетоме Косову и Метохији, страдање хрошћана у Сирија, Украјина… дал треба да набрајам још.

Честитајући Вам данашње празник, у ове дане Часнога поста, поново Вас молим, загрлите Цркву Божју и чувајте Ваше породице, једино тако чувате себе и све своје.“

Дуго после Свете Литургије, Саборни храм и црквено двориште били су испуњени варним народом Богом нам чуване општине Босилеград.

Слике погледајте у галерији ОВДЕ.