Home Теодорова субота у Босилеграду

Теодорова субота у Босилеграду

phoca thumb l DSCF2477

Светом Литургијом, коју је служио старешина  Сборног храма Рођења Пресвете Богородице у Босилехграду,пречасни протонамесник Зоран Стојанов, прослављена је Теодорова субота, велики празник Свете Цркве Божје.

Сабраним верницима, који су у великом броју приступили, Светом причешћу беседио је отац Зоран, честитајући свима Теодорову суботу, празник којим наша Црква молитвено слави спомен Светог великомученика Теодора Тирона.

На данашњи дан, драга браћо и сестре, сећамо се Светог Теодора Тирона, великог мученика Божјег, онога истога Теодора Тирона који је поучен Светим и животворним  Духом Божјим,а по благослову тадашњег Архијереја, саветовао хришћане да не једу храну која је била попрскана  идолском крвљу закланих животиња и тако није успела превара Јулијана Одступника да се хришћани омрсе у време поста.

Данас драга браћо и сестре,сабра нас Господ у Свој Дом,у ову нашу Цркву Божју,да се помолимо Господу,да заједничаримо са њиме и да се путем причешћа сјединимо са живим Богом,са телом и крвљу Исуса Христа.Ми немамо други дом,ми лутамо данас стазама заблуде,сребљољубља,блуда,лажи и превара,лутамо стазама ђавола и кад видимо да нам тело пропада ,а душа јеца у болу, поново се враћамо дому своме, Цркви Божјој,оцу своме,Васкрсломе Христу.

Ми другог пута за спасење своје и својих породица немамо,Христос је и пут и иљ.Чувајмо се данас свих заблуда,чувајмо се сви,па и ми свештеници,ово је време безумља,време у коме душа мало вреди,а све се даје за секунд телесног задовољства. Чувајте децу своју,добро размислите какав им пример дајете,како напишете тако ћете читати.Нека смиреност наша буде снага дици нашој,нека у ове дане Великог Васкршњег поста очистимо себе,телесно и духовно,и тако дочекамо Свето Христово Васкресење и будемо пример нараштајима нашим…..“