Home Прослављен Патрон Општине Босилеград

Прослављен Патрон Општине Босилеград

phoca thumb l DSCF2797

У Саборној цркви у Босилеграду, 21. април 2017. године, Живопријемни источник – Источни петак,  прослављен је литургијски на успомену чуда које се десило у Цариграду поред извора који се називао „Живопријемни источник“

Саборна црква у Босилеграду, 21. априла 2017. Године, била је место окупљања  свештенства и благоверног народа Општине Босилеград и околних места.Литургијски,како доликује благоверном народу Божјем,верници су прославили Патрон(заштитника) Општине Босилеград.

Свету Литургију служио је протонамесник Зоран Стојанов,старешина Саборне цркве у Босилеграду,а за певницом је била попадија Љубица Стојанов и ученици Босилеградске Гимназије.

После заамвоне молитве пререзан је славски колач и приређено послужење за све присутне вернике.

Многи верници из Кјустендила доносе своје колаче да им се прережу управо у овој Цркви, јер како се верује у народу, цркве са иконом Живопријемног источника на иконостасу доносе исцељења од многих болести.

Мало верника зна  да се, са западне стране Саборне цркве у Босилеграду, налази свети извор који је и заштитник општине Босилеград,нажалост тај извор са кладанцем више не постоји јер је на том месту давно у време комунизма изграђен први резервоар за три градске јавне чесме,међутим вода се ипак јавља с времена на време около резервоара у облику чистих и бистрих извора.

У својој беседи ,примећујући да је данас све више лоших вести које се пласирају у медијима, да је међу људима све више злобе,немарности,блуда,лењости ,бола и опасности од опстанка човечанства, а све то је узроковано из похлепе за материјалним богатством и телесним угађањима , отац Зоран Стојанов је казао, да у таквом свету и са таквим осећањима ми затварамо врата и за Бога и за анђеле Његове и немамо никакве шансе за духовну радост и квалитетан живот достојан човека. –Свака туга,сваки бол,сваки губитак, удаљава нас од љубави и слободе,а тамо где нема љубави и слободе нема ни среће у човеку,а срећа се повезује са испуњеношћу и уживањем.“…зато данас верни народе Божји тражимо своју испуњеност у својим породицама,у својим душама,ми данас имамо историјску одговорност да се приближавамо Богу,да неидемо путем који води у амбис,да станемо и да се радујемо Васкресењу Христовом.Оно што је некада било врлина данас изопачени и од Бога удаљени и незасити живаљ,јер удаљавањем од Бога престајемо да будемо људи,приказује се као грех,данас се многи смеју поштењу,чистоти,одговорности,патриотизму,све би продали па и душу своју за новац.Господ нас опомиње драга браћо и сестре. Да ли ми те опомене уопште схватамо?!

Честитајући Вам данашњи празник,Живопријемни источник,заштитника ове наше лепе варошице, желим Вам пуно здравља и духовне радости, не журите нигде,помагајте комшијама својим, чувајте душе своје,а пре свега чувајте своје породице.Ако нечастиви такне у Вашу породицу,ако било ко такне у ту светињу,молите се господу да Вам подари снаге да је одбраните свим средствима,и ту нема милости ни пардона.Са Богом и миром у души,чиста срца и искреном љубављу, окупљајте се у своје цркве,у своје светиње, и нека Васкрсли Христос укрепи кораке Ваше и усмери дела Ваша на свако добро и успех“