Home ТОРЖЕСТВЕНО ПРОСЛАВЉЕН ПАТРОН ОПШТИНЕ БОСИЛЕГРАД

ТОРЖЕСТВЕНО ПРОСЛАВЉЕН ПАТРОН ОПШТИНЕ БОСИЛЕГРАД

phoca thumb l 20180412 175710 (Small)

У Саборној цркви у Босилеграду,13.априла 2018.године, Живопријемни источник-Источни петак, Патрон Општине Босилеград, прослављен је служењем Свете Литургије и резањем славског колача.

Службу Божју служио је протонамесник Зоран Стојанов, старешина цркве, уз молитвено учешће бројног народа Божјег Општине Босилеград, општина Кјустендил,Треклјино, Дупница, Благојевград и других општина из Републике Србије и Републике Бугарске.

 Појање је величанствено произносио верни народ и са једне и са друге стране границе предвођен попадијом Љубицом Стојанов.

У својој беседи отац Зоран је подсетио на значење празника „…службу храму Живопријемног источника написао је Христофер Калист – Ксантопул у 14. веку, на успомену његовог обновљења и чуда која су се догодила у овоме храму у Цариграду, бројна излечења и изцељења при извору који се налазио код ове цркве. Извор који се налази са западне стране ове наше светиње, који је касније, највероватније незнањем , претворен у први градски водовод од кога се снадбевају три градске јавне чесме је и инспирисао градитеље, да саграде ову светињу и да ураде икону Живопријемни источник која се налази на месту храмовне иконе.Знају Бусиловци шта је ово Црква, ко се у њој све излечио, ко се у њој све крстио, венчао…нетребају нам рекламе, помагања, Господ уреди све ….“

  Отац Зоран се захвалио свима што су данас били на Светој Литургији, свима који помажу да се ова светиња сачува и да живи са својим парохијанима као стуб вечности.

    Сјединивши се у причешћу са самим Христом, народ је пришао на благослов код иконе Живопријемни Источник и за следећу годину је заказано поклоњење самом извору поред цркве.

     На крају је благосивљано кољиво и пререзан славски колач, а верници су дуго остали у цркви и црквеном дворишту, обнављајући успомене на рођачке везе,обичаје …али се ћуло и да икона Живопријемни источник вероватно и мироточи!

 

                                                    ХРИСТОС ВАСКРЕСЕ!

                                          ВАИСТИНУ ХРИСТОС ВАСКРЕСЕ!