Home ТОРЖЕСТВЕНА ПРОСЛАВА ВАСКРСЕЊА ХРИСТОВОГ У САБОРНОЈ ЦРКВИ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У БОСИЛЕГРАДУ

ТОРЖЕСТВЕНА ПРОСЛАВА ВАСКРСЕЊА ХРИСТОВОГ У САБОРНОЈ ЦРКВИ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У БОСИЛЕГРАДУ

phoca thumb l DSCF2646

„Васкрсење Твоје Христе Спасе,
Анђели певају на небесима;
И нас на земљи удостој:
Чистим срцем да Те славимо!“

Највећи хришћански празник Васкрс прослављен је на величанствен начин у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Босилеграду.

У 24.00 часова 15.априла 2017. Године, мноштво верног народа Божјег, окупило се у Саборном Храму у Босилеграду на Васкршњем јутрењу, које је служио отац Зоран Стојанов,старешина храма уз помагање оца Михаила Станчева,попадије Љубице Стојанов,ученика Босилеградске Гимназије и неколико чланова ЦОУО ЦО Босилеград.Петнаест минута пре поноћи све је изгледало мирно и тихо у и око Саборне цркве,одједном по команди,команди коју може да изда само Васкрсли Христос,Саборни храм у Босилеграду испунио се верним народом Божјим,а тачно у поноћ када су се огласила црквена звона кренуло се у Литију око цркве..

Велики број верног народа окупио се рано ујутру у свом храму, где је заједно са старешином храма,оца Зорана Стојанова,уз помоћ оца Михаила Станчева,чланова ЦОУО,ученика Босилеградских, извршио васкршњи литургијски принос Богу Оцу на дар. Молили су се да Бог Отац благодаћу Свога Св. Духа освети дарове хлеба и вина и да их учини Телом и Крвљу Сина Свога и Господа Нашег Исуса Христа. То Тело и та Крв су тог дана победили смрт. Знајући колику моћ и силу они имају, велики број присутних  сјединио се са њима у Св. Тајни Причешћа, узевши тако у себе и залоге свог личног васкрсења.

Прочитана је и Васкршња посланица Патријарха Српског Господина Иринеја и свих  Архипастира Српске Православне Цркве.

Након Св. Литургије освећена су и васкршња јаја која су подељена верном народу.

 

ХРИСТОС  ВАСКРЕСЕ!  ВАИСТИНУ ХРИСТОС ВАСКРЕСЕ!