Home Празник Успенијa Пресвете Богородице у Босилеграду

Празник Успенијa Пресвете Богородице у Босилеграду

Uspenje praznik

Празник Успенијa Пресвете Богородице,молитвено је прослављен у Богоспасаваној општини Босилеград, а нарочито свечано  било је у оним местима где парохијани прослављају овај велики празник као сеоску заветну славу: село Јарешник и село Рајчиловци.

Парохијани Црквене општине Босилеград, предвођени својим старешином протонамесником Зораном Стојановим, празновање су отпочели   свечаним празничним бденијем које је служио 27.08.2016.године отац Зоран у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Босилеграду.

У недељу 28. августа 2016. године, на сâм дан празника, Евхаристијско сабрање верног народа Божјег у Саборном храму у Босилеграду служио је отац Михаил Станчев са почетком у 8.30 часова,а у селу Рајчиловци отац Зоран Стојанов са почетком у 7.00 часова.

Радос се употпунује када се дода да се велики број верника причестио Светим Христовим Тајнама.

Славске колаче после заамвоне молитве у Босилеграду резао је отац Михаил Станчев,а у 13.00 часова резао је колаче у селу Рајчиловци.

Отац Зоран Стојанов прво је обишао цркву Свете Тројице у селу Извор у 10.00 часова где је вршио освећење воде и резање славских колача,а потом је обишао цркву Свете Петке у селу Јарешник у 11.30 часова где се окупило више од стотину верника који су прославили Успење Пресвете Богородице као сеоску заветну славу.

У поподневним часовима отац Зоран Стојанов  обишао је цркву свете Петке у Доњој Лисини где се окупило неколико десетина верника где је извршио чин малог освећења воде.

Цркве пуне верног народа,присуство свештеника иако је терен врло разуђен и са врло лошим путевима,поново је Краиште показало да уме да се сабере око Цркве Божје,око Јединог човекољубца и да уз искрену љубав очува своју веру у овим тешким данима савременог доба.