Home Торжествено васкрсно славље у Босилеграду

Торжествено васкрсно славље у Босилеграду

phoca thumb l DSCF5623

Рано, око пола сата пре поноћи, у Босилеграду сви путеви су водили до цркве, до Саборног храма Рођења Пресвете Богородице. Плаштаница је унешена у олтар,а литија је кренула око цркве. „Воскресеније твоје Христе спасе“ било је једино што се чуло уз цвркут птица и жубора лаганог падања кише. Звоно је весело звонило, а мноштво верника са упаљеним свећама ишли су у литију.

Трећи круг литија се зауставила испред врата храма која су затворена, а светла унутра изгашена. Свештеник Зоран Стојанов,старешина Саборног храма у Босилеграду, прочитао је јеванђеље по Марку,разлегао се тропар: Христос воскресе из мертвих… Светла се пале у храму и отварају се врата, свештеници Зоран Стојанов и Михаил Станчев улазе у храм и стају одмах до улазних врата где верници целивају Свето јевађеље и крст. Ушавши у храм служено је јутрење уз побједоносни поздрав ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ – ВАИСТИНУ ВОСКРЕСЕ.

Након јутрење службе гостима из Молдавије освећени су хлебови и васкршња јаја.

Ујутро, 20. априла 2014. године, прву Литургију служио је Протонамесник Зоран Стојанов у препуном храму Вазнесења Господњег у селу Рајчиловци са почетком у 8.00 часова. Велики број верника причесто се светим тајнама на духовну радост и спасење. После Свете Литургије освећена су васкршна јаја која верници доносе у цркву.

Свету Литургију у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Босилеграду, од 9.00 часова, служио је Пречасни протонамесник Михаил Станчев.Негде око 9.45, да сте хтели и иглу да спустите у Саборном храму у Босилеграду требало је и времена и стрпљења да нађете место.Ово Литургијско сабрање својим умилним појањем пратили су чланови црквеног хора „Херувими“ и гости из Новог Сада.Само прићешће верника трајало је око пола сата,а после тога су освећена васкршна јаја.

Приметно је да сваке године све више верних пости и причешћује се што указује да се полако вера враћа у Босилеградској општини. Радује и чињеница да све више младих долази на молитве и свакако улива наду да ће опет у пуном сјају Православље бити у Босилеграду. Васкрсењем Господњим васкрсава и вера у људима, чак и у онима који пре пар година нису жељели никакав контакт са вером. Данас се и они полако враћају својој вери и хвала Господу да је тако, јер тиме добијамо квалитетнији живот појединца и успешније и срећније друштво у целини.

Света Литургија служена је и у селу Паралово од 8.00 часова,а Литургију је служио Синђел Јован Станојков.

У свим храмовима прочитана је посланица нашег патријарха Иринеја са свим Архијерејима Српске Православне Цркве.

Честитавши једни другима изашли смо да свету благовестимо да је Христос устао и да се наша жалост преобразила у радост.

ХРИСТОС ВАСКРЕСЕ-ВАИСТИНУ ХРИСТОС ВАСКРЕСЕ!


Слике можете погледати у галерији ОВДЕ.