Home Васкрс у Босилеграду

Васкрс у Босилеграду

phoca thumb l dscf1490

Самом празнику светлог Христовог Васкрсења предходиле су службе на Лазареву суботу, Цвети, Велики Четвртак, Велики Петак и Велику Суботу. На Цвети у Босилеграду је присуствовао Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије у пратњи архимандрита Јована (Радосављервића) и ђакона Срђана Ристића,где је у саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Босолеграду Архипастир врањски служио Свету Литургију.

На Велики Петак у 17:00 часова служена је вечерња служба на којој је изнета Плаштаница коју је верни народ могао да целива непрестано до самог празника Христовог Васкрсења.

На први дан Васкрса у 00:00 часова почело је васкршње јутрење обиласком око цркве, а у 9.00 служена је Света Литургија, на којој су освећена васкршња јаја и подељена свим присутним на служби. Прочитана је посланица Његове Светости Патријарха Српског Г.Г Иринеја, која је такође подељена верницима. Сва богослужења су била веома посећена.

У недељу,на први дан Васкрса, Свете Литургије су Служене и у с.Рајчиловци у цркви Вазнесење Господњег где је служио отац Михајло Станчев, и у с.Јарешник у цркви Свете Петке где је служио отац Јован(Станојков).

У саборном храму у Босилеграду Свету Литургију служио је отац Зоран Стојанов,старешина храма Рођења Пресвете Богородице,након прочитане посланице Његове Светости Патријарха Српског Г.Г.Иринеја, отац Зоран је бираним речима беседио о данашњој великој радости за све правослане хришћане,посебно се осврнуо да су данас у 21-вом веку поново хришћани изложени најсуровијим прогонима, а пример нам је наш православни и многострадални народ на распетоме Косову и Метохији,исто је подвукао да наша Света Црква мора да води одлучну борбу против секташтва,наркоманије,алкохолизма,чедоморства, насилништва и свих других недаћа који незаобилазе ни мале средине као што је Босилеград.

Велика је радост што је велики број верника приступио светим тајнама,пречистога тела и крви Господа и Бога и Спаса нашег Исуса Христа.

Слике можете погледати у галерији ОВДЕ.