Home Величанствена прослава Светог Јоана Рилског у селу Паралово

Величанствена прослава Светог Јоана Рилског у селу Паралово

Благочестиви народ села Паралово, који је испунио храм Светог Јоана Рилског Чудотворца у селу Паралово ,општина Босилеград, имао је  благослов да узнесе молитве Господу заједно са својим парохом протојерејем Зораном Стојановим на дан када Наша Света Црква прославља овог Божјег угодника, 31.августа 2019.године.

За павницом на Литургији, протојереју Зорану Стојанову је  помагала протиница Љубица Стојанов.

Оно што се ове године посебно приметило је знатно више присуство верника,а посебно народа верног који баш и живи у селу Паралово,велики број дечице, што показује да је село Паралово живо село.

Атмосвера је била врло свечана, мештани села Паралово су са радошћу прославили храмовну и сеоску славу,са великом љубављу су узносили молитве Господу и свом заштитнику Јоану Рилском.

Многи рођаци из Републике Бугарске и Северне Македоније искористили су ову прилику и овај велики и свети дан, да се међусобно сретну и друже,да упознају своју децу са децом својих рођака.

После Свете Литургије, благосивљано је славско жито и ломљен славски колач у славу и част Светог Јоана Рилског, нашем великом заштитнику и молитвенику пред Господом, куму овогодишње славе господину Круму Господинову и његовој породици, који је и припремио трпезу љубави за све присутне госте.

Кум за наредну годину је Матија Симеонов из села Паралово са својом породицом.

Празничном беседом протојереј Зоран Стојанов се са радошћу обратио вернима:

*…. Вема сам радостан да сам данас са Вама. Посебно ме радује што ова дечица весело се играју али и они певају Господи помилуј. Ја желим да и наредне године заједо у здрављу и весељу прославимо Светог Јоана Рилског,да управо по молитвама овог великог светотеља, Господ испуни ваше домове радошћу и весељем,али пре свега да вам подари здравље,кад имате здравља све се друго лако постиже. Желим да су вам торови, ваши земници пуни свега онога што вам је неопходно за здрав и нормалан живот, нормално и банковни рачуни да вам буду сасвим пристојно попуњени, да се нелажемо нисмо ни на неки динар гадљиви, мада ја знам да се у овим крајевима он тешко зарађује, али поштено!

Данас сам са својим рођацима, са рођацима своје супруге која је била за певницом, са мојим личним пријатељима,са онима са којима сам ишо заједно у школу у војсци… и то ме посебно чини срећним! Хвала вам на гостопримству, хвала вам што сте се у оволиком броју окупили и одмах да вам кажем већ сам уговорио неколико крштења, радост је пред нама!