Home Величанствена прослава Светог Јована Рилског селу Паралово

Величанствена прослава Светог Јована Рилског селу Паралово

Поводом празника Светог Јована Рилског у селу Паралово,општина Босилеград, у цркви која је  посвећена овом Божјем угоднику и светитељу, протојереј Зоран Стојанов, старешина храма и надлежни парох, 31.августа 2020 године служио је Свету Литургију.

Протојереју Зорану Стојанову за певницом су помагали протиница Љубица Стојанов и верни народ који је појао Свету Литургију на Црквенословенском,бугарском и српском језику.

После трократног опхода око храма на платоу испред светог храма због мноштво верника и многобројне деце, који су хитали да се поклоне великој светињи и да испросе благослов протојереја Зорана Стојанова и добију иконицу Светог Јована Рилског,благосивљано је славско жито и резан славски колач овогодишњем куму Матеји Симеонову,а за наредну годину кумство је узео Немања Здравков из села Паралово.

Протојереј Зоран Стојанов је многобројном сабраном народу честитао празник, подсећајући на подвиге Светог Јована Рилског који данас наша Црква прославља, посебно нагласивши да овог светитеља цео бугарски народ прославља као свог заштитника.

У литургијској радости узели су учешћа представници месне заједнице, Општине,верници из свих крајева општине Босилеград и Пчињског округа.

Трудом и залагањем овогодишњег кума Матеје Симеонов и његове породице, приређена је трпеза љубави за све присутне вернике.

Медијски су овај догађај пропратили медијске куће Радио Босилеград и локални портали и медијски представници на бугарском језику.