Home ВЕЛИКА ГОСПОЈИНА У БОСИЛЕГРАДУ

ВЕЛИКА ГОСПОЈИНА У БОСИЛЕГРАДУ

uspenje-presvete-bogorodice

Молитвено славље Празника Успенија Пресвете Богородице у Босилеграду почело је празничним вечерњим Богослужењем које је служио протонамесник Зоран Стојанов у Саборном Храму Рођерња Пресвете Богородице у Босилеграду.

На дан празника служена је Света литургија у саборном Храму у Босилеграду коју је служио протонамесник Зоран Стојанов, парох босилеградски и старешина храма.

Пригодном беседом протонамесник Зоран Стојанов је поучио присутни верни народ и честитао им празник, а поисебно се осврнуо на породицу као стуб сваког друштвеног система „…данас често деца заборављају своје родитеље,жури им се!Где им се жури? Где нам се жури Богобојажљиви и Христољубиви народе мој ,моји драги парохијани? Правимо каријере, купујемо некретнине, купујемо скупа и бесна аута, журимо на летовање и зимовање, где ли све ми данас журимо, чак и кад једемо журимо! Заборављамо много, али замислите заборавимо своје родитеље! Коме их остављамо? Остављамо их Старачким домовима, пустим селима, остављамо их ко да су пасчад, ни керуша неоставља своје младунце као што су данас стари и изнемогли остављени од стране своје деце! Господ и Спас наш Исус Христос није заборавио своју мајку, Богомајку, Пресвету Богородицу и увек Дјеву Марију. Збринуо је Спас наш Богомајку прво код апостола Јована, а кад је уснула није дозволио да њезино тело иструне него је успео на небеса. То нам је пример,путаказ како треба да чувамо своје породице а пре свега своје родитеље…“

Светој литургији је присуствовао велики број верника који су донели своје славске колаче у храм.

На територији општине Босилеград Свете Литургије су служене и у селима Рајчиловци и Јарешник где се Успеније Пресвете Богородице прославља као сеоска заветна слава.

DSCF2631

DSCF2639

DSCF2655

DSCF2695

DSCF2710