Home Прослава Празника Успеније Пресвете Богородице – Велика Госпојина у Босилеграду

Прослава Празника Успеније Пресвете Богородице – Велика Госпојина у Босилеграду

uspenie-bogorodicino

Поводом Празника Успења Пресвете Богородице – Велика Госпојина у Босилеграду су служене Свете Литургије у Босилеграду у Храму Рoђења Пресвете Богородице, у селу Рајчиловци у Цркви Базнесење Господње и у селу Јарешник у Цркви Свете Петке. У свим Црквама је била велика посећеност верника, сигурно највећа у последњих десет година на овом великом празнику. 

У храму Рођења Пресвете Богородице у Босилеграду верници су од раног јутра почели да долазе са букетима цвећа и босиљка у руци. У једном тренутку сви верници нису могли да уђу унутар Цркве тако да је и читава Црквена порта била испунјена верницима, а посебну радост свему давали су они најмлађи који су весело трчкарали по Црквеном дворишту. Литургију је служио јереј Михајло Станчев, за певницом је била Љубица Стојанов, а око организације су помагали чланови ЦОУО ЦО Босилеград,а посебно мора да истакнемо председника г-ђу Здравку Гагулску и благајника Радомира Јојића. Након Свете Литургије око 10.30 часова резани су славски колачи.Верници су наставили у континуитету да долазе све до касних поподневних часова. 

Посебно нас радује да је и Црква Вазнесења Господњег у селу Рајчиловци била препуна веника, одавно овај прелепи Храм, који је скоро обновљен средствима Министарства Вера Републике Србије, није био тако испунјен верницима,а посебно нас радује да је био изузетно велик број верника који су се и причестили.У селу Рајчиловци празник Успеније Пресвете Богородице је и сеоска слава, а кум је био Павле Цеков чији је деда био свештеник у овом селу.Литургију у селу Рајчиловци је служио јереј Зоран Стојанов,који је у 13.00 часова секао славске колаче када је изабран и кум за следећу годину Марија Ангелов.

По традицији свечано је било и у селу Јарешник где је Свету Литургију служио јеромонах Јован Станојлов.И у селу Јарешник је празник Успење Пресвете Богородице сеоска слава где се поред мештана који тренутно живе у Јарешник окупљају и они који су пореклом из села Јарешник али су у великом таласу миграције отселили се из овог прелепог села.

Радујемо се што је велики број верника био присутан на Литургијама и посетио Храмове Наше Свете Цркве,показујићи по ко зна који пут да је наша Света Црква стуб окупљања и центар и начин очувања нашег идентитета.

Слике можете погледати у нашој галерији ОВДЕ