Home Величанствена прослава Успења Пресвете Богородице у Босилеграду

Величанствена прослава Успења Пресвете Богородице у Босилеграду

phoca thumb l 20170828 084557

Благочестиви народ  општине Босилеград, који је испунио Саборни  храм Рођења Пресвете Богородице у Босилеграду , имао је праву прилику да узнесе молитве Господу заједно са својим свештеником, протонамесником Зораном Стојановим, старешином Саборног храма у Босилеграду, на дан када наша Света Црква прославља Успење Пресвете Богородице.

Како смо рекли, Свету Литургију служио је протонамесник Зоран Стојанов, уз помагање попадије Љубице Стојанов, бројних чланова ЦОУО ЦО Босилеград и Благоверног народа општине Босилеград, те бројних гостију из Републике Бугарске и унутрашњости Србије који су се на овај дан нашли у овој прелепој варошици. 

Свечаност се осетила још у недељу, 27.августа 2017 године, када је саборни храм на Светој Литургији исто био испуњем верницима који су се у великом броју прићестили Светим Христовим тајнама јер су у понедељак имали пословних обавеза.

У недељу увече,отац Зоран је, служио празнично вечерње, а после се сусрео са Иваном Ивановим који је донео књиге на поклон ЦО Босилеград за потребе Црквене библиотеке и икону Успења Пресвете Богородице која је освештана на сам празник и намењена је цркви Успења Пресвете Богородице у с.Дукат.

Дуго се чекало у ред, стрпљиво и са великом радошћу, да се приступи Светој чаши и причести најдубљој тајни наше вере у чистоти и светости срца и душе.

Још дуже се чекало у ред да се узме нафора, а онда су ломљени Славски колачи у част Успења Пресвете Богородице.

После заамвоне молитве отац Зоран Стојанов врло емотивно и поучно је беседио о празнику и положају и улози Цркве у систему Новог светског поредка.

Торжествена прослава је настављена до касног поподнева,а отац Зоран је накратко, у 13 часова, отишо до села Рајчоиловци где је резао Славске колаче јер се у селу Рајчиловци Успење Пресвете Богородице прославља као сеоска заветна слава.