Home Велики четвртак у Саборном храму у Босилеграду

Велики четвртак у Саборном храму у Босилеграду

phoca thumb l DSCF0533

На Велики четвртак, 28. априла 2016. године,протонамесник Зоран Стојанов служио је у Саборној Цркви Рођења Пресвете Богородице у Босилеграду  Евхаристијско сабрање мноштва верног народа Божјег уз умилно  појање попадије Љубице Стојанов.

У  данашњи дан, на Тајној вечери, Господ је  установио свету Тајну причешћа, говорећи: Примите, једите ово је тело моје и Пијте из ње сви: ово је Крв моја Новога Завета која се за вас и за многе излива на отпуштење грехова ( Мт. 26,26-28).

Господ Исус Христос је својим ученицима опрао ноге, учећи их својим примером истинском смирењу, говорећи им: који хоће међу вама да буде први, нека буде свима слуга ( Мк.10,44).

После заамвоне молитве отац Зоран Стојанов у својој надахнутој беседи посебно је пожелео свим присутним да им Господ подари снагу духа и тела да истрајемо у великопосном подвигу  до краја и да се удостојимо Светом Васкресењу Господњем.

“Данас кажу живимо у савременом веку, времена су другачија, ја кажем да живимо у веку духовног пропадања, духовне таме и телесне и духовне патње, данас брат брада издаје и за ситан новац, као што је Јуда издао Господа,продаје га ђаволу.Данас патриотизам,поштење,поштовање старјег и ближњег више нису врлине већ недостаци ка среброљубљу.Пример који нам даје  Господ наш и Спаситељ Исус Христос, прањем ногу својим ученицима и љубав коју има према својим ученицима и целоме народу је пример и пут спасења у Господу.Питам Вас где су нам наши родитељи данас?Остављамо их по старачким домовима!Зашто? Да нам не сметају док градимо каријеру?!Какав одговор?! Савремен,баш савремен!? Зато драги моји парохијани исправљајмо путеве своје,исправљајмо живот свој,имајмо љубави и будимо у љубави са свима,пружајмо да би нам било пружено!“

У 18.00 часова о.Зоран Стојанов и о.Михаил Станчев служили су Велико бдење и читали 12 страсних јевађеља и изнели распеће Христово.