Home Видовдан у Саборној цркви у Босилеграду

Видовдан у Саборној цркви у Босилеграду

phoca thumb l car lazar

У  уторак на Видовдан, 28. јуна 2016. године, протонамесник Зоран Стојанов,старешина Саборног храма у Босилеграду, служио је Свету Литургију а за певницом је била попадија Љубица Стојанов уз пртисуство верног народа Божјег, Богом сапаване општине Босилеград. Празнично бдење уочи Видовдана служио је отац Зоран Стојанов, уз саслужење оца Михаила Станчева, пароха босилеградског и сабрата Саборног храма у Босилеграду.

Протонамесник Зоран Стојанов бираним речима обратио се верном народу, „…. чули сте возљубљени моји парохијани шта се говори у  данашњи одељак из Светог јеванђеља, Светог апостола Јована Богослова,говори се о страдању Господа Исуса Христа, али се говори  и о страдању свих Његових угодника, Његових заједничара. Није случајно што данас на Ви9довдан читамо овај одељак Светог јевањђеља.Данас на Видовдан на Светом и распетом Косову и Метохији мученички страда Свети кнез Лазар Косовси и многи мученици косовски,који положише своје животе за веру православну,за отађбину, за слободу и љубав без које нема Хришћантва,без које не можемо да спознамо постојање Бога.Свети кнез Лазар није хтео да призна стављање у окове нашу свету веру.Данас кажу неки у Босилеграду,јесте данас Видовдан,али то је државни празник и нема никакве везе са нама у Босилеграду! Како да не!Зашто онда наши предци нису радили ништа друго на овај празник сем што су ишли на Литурге и износили постељину да се види,да се Вера види!Видовдан није само историјски догађај,није само верски празник, Видовдан је цивилизацијски искорак  Европе.Ми данас прослављамо светог кнеза Лазара Косовског и остали мученици и новомученици српски,али прослављамо и Светог пророка Амоса,Светог мученика Вита и остали мученици и Светих Патријараха Српских Јефрема и Спиридона и свих оних који пострадаше у логорима , заробљениству и на бојном пољу а крштени су у име Оца и Сина и Светог Духа. Данас јесте Видовдан,данас треба да се види наша вера!“

После заамвоне молитве служен је парастос свима страдалима на бранику вере и отаџбине, од Косовске битке до данашњег дана.